WERKGELUK: WAT IS HET? EN HOE GA JE ERMEE AAN DE SLAG?
ONTSTAAN VAN HET BEGRIP WERKGELUK
De term werkgeluk komt de laatste jaren steeds vaker ter sprake. Een woord dat voor sommigen zweverig klinkt.
Tot op de dag van vandaag heb je inkomsten nodig om te kunnen leven. Waar vroeger vooral de focus lag op werken om te overleven, ligt vandaag de focus steeds vaker op het vinden van een job waarbij ook voldaan wordt aan individuele belangen die in de loop van ons leven wijzigen.
Door de krapte op de arbeidsmarkt is het mogelijk om verschillende jobs of organisaties met elkaar te vergelijken en na te gaan welke job of organisatie het beste aansluit bij jouw individuele belangen. Zowel medewerkers als organisaties hebben er alle belang bij om stil te staan bij werkgeluk.
WAT VERSTA JE ONDER WERKGELUK
Werkgeluk wordt door iedere persoon anders ingevuld. Zowel jijzelf als jouw persoonlijke situatie bepalen wat jij belangrijk vind. Enkele voorbeelden:
- Voldoende autonomie in een uitdagend takenpakket, aansluitend bij individuele talenten
- Een goede werk-privé balans met flexibele werkuren
- Dagelijks werken met leuke collega’s die de nodige humor aan de dag brengen
- Een motiverend salaris en extra voordelen
- Werken voor een organisatie met maatschappelijke relevantie

WAAROM WERKGELUK BELANGRIJK IS VOOR JEZELF EN ORGANISATIES
Werkgeluk heeft een invloed op de levenskwaliteit. Gelukkige medewerkers hebben minder kans op gezondheidsproblemen en hebben minder risico op burn-out/bore-out. Onrechtstreeks heeft dit ook een invloed op de omgeving van de medewerker.
Het creëert bevlogen medewerkers die sterk gemotiveerd zijn om dagelijks bij te dragen aan de missie van de organisatie. Dit leidt dan ook tot betere prestaties, minder afwezigheden en een sterke employer branding. Als organisatie heb je er dan ook veel bij te winnen.
Natuurlijk is een job niet enkel rozengeur en maneschijn, maar door in te zetten op werkgeluk kan je het minder leuke stukje aan een job veel aangenamer maken.
OP ZOEK NAAR JOUW WERKGELUK
Je kan aan de slag met volgende tips om jouw werkgeluk te creëren.
Tip 1 Leer jouw talenten en valkuilen kennen
Er wordt gesproken van een talent als men iets van nature uit goed kan en men dit graag doet. Je kan zelf nagaan wat jouw talenten zijn door op zoek te gaan naar momenten van flow. Dit zijn momenten waarbij je voldoende uitdaging en vaardigheid ervaart. Deze momenten kan je herkennen door het verlies van tijdsbesef.
Een talent is relationeel. Vaak ziet jouw omgeving talenten/valkuilen waar je zelf nog niet aan gedacht had. Je kan jouw omgeving (familie, vrienden, collega’s, kennissen,…) bevragen over jouw talenten en valkuilen.


Tip 2 Ontdek wat jij belangrijk vind
Je kan nagaan in welke situaties of bij welke mensen je je goed of slecht voelt. Het kan gaan over kleine maar ook grote dingen. Hieruit kan je jouw energiegevers en energievreters afleiden.
Door hierover na te denken heb je een beter zicht op wat jij belangrijk vindt. Hierop kan je dan verder inzetten en een goede match vinden tussen jou en jouw takenpakket/werkgever.
Tip 3 Ga na of er voldoende vitamines voor groei aanwezig zijn
Om voldoende gemotiveerd te blijven is het belangrijk dat er voldoende autonomie, verbondenheid en competentie aanwezig is in jouw job. Denk even na over volgende vragen: Doe je job nog graag? Ben je hier nog graag? Pas je bij de visie van de organisatie?
Drie maal JA? Dan haal je veel voldoening en plezier uit jouw job.


Tip 4 Heb de moed om eigenaar te zijn over jouw loopbaan
Tot op de dag van vandaag legt men nog te vaak de volledige verantwoordelijkheid bij de organisatie. Bij werkgeluk gaat het om een gedeelde verantwoordelijkheid. Het is belangrijk dat je zelf nadenkt over jouw loopbaan, zelf de leiding in handen neemt, het gesprek aangaat met jouw werkgever en je mogelijkheden en interesses bekijkt.
Laat deze kans zeker niet aan je voorbij gaan. De tijd die je spendeert aan werken in je leven is te lang en kostbaar om ongelukkig te zijn in je werk.
Zit je met vragen rond werkgeluk? Boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek.